Golfclub Houtrak


<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuws & mededelingen


Heren 5 Kampioen

The road to victory

Doel start competitie: kampioen worden!

Uiteraard lagen daar de nodige voorbereiding en trainingen van de Houtrak Academy aan ten grondslag. Maar op de eerste speeldag, op de baan van de Koninklijke Haagsche, tegen de mannen van De Kennemer zakte het gehele team, op een zeer warme dag, door het ijs. Met een oor wassing van 15-3 verlies, tegen het jongste team uit de competitie, gingen we met de staart tussen de benen terug naar huis. Bij de speeches, om gezichtsverlies te verminderen, alvast voorspeld dat De Kennemer kampioen in onze poule zouden worden omdat ze van dit magistrale Houtrakteam gewonnen hadden. Iets wat niet erg serieus werd genomen J. De doelstelling werd al snel bijgesteld naar handhaving. De tweede speeldag op De Kennemer met nieuwe (andere) focus de baan in en dat resulteerde in een 12-6 overwinning op Almeerderhout. Gelukkig, de eerste stap naar handhaving is gezet.

Op de derde speeldag gebeurde er iets bijzonders: het team van Almeerderhout, voor het eerst competitie spelend en inmiddels al 2x had verloren, won tegen alle verwachting in van De Kennemer. Onze missie van handhaving ging gestaag door en gaven de voorsprong van 5-1 in de ochtend tegen De Haagsche in de middag ook niet meer weg. Als enige hadden wij inmiddels 4 wedstrijdpunten en de overige teams 2 punten. 

Ineens lag alles weer open en heel stiekem kwam het kampioenschap weer in zicht.  Maar we moesten eerst de volgende (onze laatste) wedstrijd zien te winnen. Want theoretisch zou er bij verlies degradatie kunnen plaatsvinden. De vierde speeldag zou dus cruciaal worden. Getergd en scherp begonnen aan de foursomes en kwamen op een maximale voorsprong van 6-0. Ook deze werd niet meer uit handen gegeven en sloten wij onze speeldagen in de competitie af met een totaal van 6 wedstrijdpunten. Directe concurrent De Kennemer won ook haar partij en kwam zodoende op 4 wedstrijdpunten. De Haarlemmermeersche, Almeerderhout en de Haagsche hadden alle drie in totaal 2 wedstrijdpunten. Alles zou dus aankomen op de laatste speeldag waarbij wij als gastheer mochten klaarstaan en langs de zijlijn staan toekijken hoe de punten verdeeld zouden worden. Twee teams konden kampioen worden en drie teams speelden voor handhaving. De belangrijkste wedstrijd, voor ons, de Kennemer vs. de Haarlemmermeersche begon de dag als eerste partij waarbij er vooraf geen echte favoriet aan te wijzen was.

Speeldag 5: Judgementday!

Scenario: Bij winst van De Kennemer zouden ze kampioen worden, bij een gelijke stand of verlies zouden wij kampioen worden.

Nadat alle vier de teams, ieder met eigen missie, waren weggestart begon voor ons het lange wachten. Na een paar lange uren kwamen de foursomes binnen en ineens begon de zon nog iets harder te stralen: De Kennemer stond achter met 4-2! Gaat het dan toch echt nog gebeuren? Het zal toch niet? Of toch wel? Snel op het wedstrijdformulier kijken wie er in de singles van de Haarlemmermeersche gaat winnen. Ze hoeven maar 5 puntjes te pakken. Niet te doen, het ligt te dicht bij elkaar. Het kan dus nog alle kanten op gaan. Door tijdsplanning gingen de singles in omgekeerde volgorde de baan in. Iedereen weg, nu kunnen we niets anders meer doen dan wachten. Dan maar met een onderling put- en chipwedstijdje op de oefengreen de tijd door brengen. Eindelijk kwam daar de eerste partij bij de turn aan lopen. Shit, 3-up voor De Kennemer; de tweede partij 2-up; de derde partij 3-up. Ohhhhhh, dit gaat niet de goede kant op. Uiteindelijk ging onze concurrent met 5 partijen up en ééntje down door de turn. Heel langzaam ging het geloof in het kampioenschap er een beetje uit. De koppies van de Haarlemmermeersche zagen er wat vermoeid uit en die van de Kennemer een stuk frisser.

Een kleine 2 uur later, wachtend op de 18e hole kwam de eerste partij aanlopen. YES, ze spelen er nog om. Dat ziet er goed uit. Niet wetende wat de stand is zien we De Kennemer op de green liggen en z’n tegenstander een meter of 4 voor de green. De Haarlemmermeersche aan zet. NEEEEEE, hij fluft hem!!! Daarna laat hij zijn put te kort en krijgt de volgende. Dat zal wel een bogey zijn. De Kennemer heeft nog een 6 meter put maar slaat hem zeker 3 meter voorbij de hole. Dat is niet ongunstig, dat zal wel eens een 3putje kunnen worden hoor ik mezelf zeggen. BAM, hij ramt hem recht in de hole. Zucht, het gaat zo’n dag worden. “En mannen, wat is het geworden?” “Gehalved” klinkt het verlossende antwoord. Die zag ik niet aankomen. De Kennemer nu 5-3 achter. 

De tweede partij komt spelend aanlopen. Oh nee, Kennemer op de green en Haarlemmermersche in het bos. Waarom, slaat hij hem het bos in? Laat ook maar, “En mannen, wat is het geworden?” “Gehalved”. Neeeee, dat meen je niet. De Kennemer 6-4 achter. De derde en de vierde partij worden eveneens gehalved!!! Met nog maar twee partijen in de baan staat het 8-6 voor de Haarlemmermeersche. Met nog 1 puntje van het kampioenschap verwijderd begint de spanning behoorlijk bij ons op te lopen. Zou het dan toch echt nog gaan gebeuren? Het wordt duidelijk dat de vijfde single naar de Kennemer gaat: 8-8. Het gaat dus op de laatste partij aankomen. In de verte zien we ze komen aanlopen. Zijn ze klaar of spelen ze nog? ER WORDT AFGESLAGEN, ZE SPELEN NOG. Na twee kaarsrechte drives en twee goede approaches die op green landen is de spanning om te snijden. De door de zon rood verbrande koppies lopen nog roder aan en dan komt het verlossende woord als ze uiteindelijk bij de green aankomen. De Haarlemmermeersche staat dormie 1. 

WIJ ZIJN KAMPIOEEEEEEEEENNNNNNNNN !!!!!!!!!

Uiteindelijk wint de Haarlemmermeersche van de Kennemer met 10-8 en komt er een onwerkelijk gevoel over ons heen. Ongelofelijk, het is ons toch nog gelukt.

Bij deze wil ik al mijn teamgenoten: Pieter, Martijn, Mark, Dirk, Menno en Lars bedanken want uiteindelijk hebben we het met elkaar gedaan. In de laatste 3 partijen hebben we 17 van de 18 punten in de foursomes gepakt en dat is de basis geweest van dit kampioenschap.

Bob Vredevoort
Captain Heren 5