Nieuwsbrief Houtrak maart 2019

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen, bekijk dan de online versie


Van het Bestuur

  • Het voorjaar lijkt wel in februari begonnen te zijn! De fairways zijn al gemaaid, de greens liggen er prima bij en handicarts zijn weer toegestaan. Wat een heerlijke start!
  • Maandag 4 maart gaat de baan weer naar Noord Zuid en dan gaan ook de zomer-tees weer in gebruik. Verder zijn er vanaf 4 maart interessante wijzigingen in de stroke-indexen en de handicaptabellen. De Rehaco heeft voor u alles op een rijtje gezet in deze nieuwsbrief; zeker even lezen!
  • Vergeet u niet uw nieuwe NGF-pasje op te halen bij de caddiemaster?


 maart 2019

  • Zon. 3 mrt Koppelcompetitie
  • Zon. 17 mrt Koppelcompetitie - Cross Country - Opening seizoen

Verslag Golf63 winterseries 2018/2019

Zondag 10 februari was de laatste wedstrijd in de serie van 6 voor de Golf63 Winterseries. Van de zes 9-holes wedstrijden gelden de beste drie scores voor het klassement, waarvoor onze shop Golf63 een mooie prijs beschikbaar heeft gesteld.

Voorafgaand aan deze laatste wedstrijd stond Deborah Ruurs respectievelijk 4 en 5 punten voor op de achtervolgers Dean Janssens en Kim Kops. De laatste twee hebben het nog spannend gemaakt, want met 20 stablefordpunten voor Kim en 17 voor Dean moest Deborah toch wel redelijk goed presteren. Nou en dat deed ze: uiteindelijk hield ze met een score van 16 één punt voorsprong over, greep de titel en dus ook de mooie prijs!

Het was dit jaar weer een mooie wedstrijdserie over 9 holes met elke keer weer een extra spelelement toegevoegd, dus iedereen maakte kans op de dagprijzen, ook beschikbaar gesteld door Golf63.

Nieuwe ratings

Vorig jaar augustus is door de NGF onze baan opnieuw gemeten. Dit heeft erin geresulteerd dat zowel course- als sloperatings voor vrijwel alle kleuren tees flink omhoog zijn gegaan. Houtrak hoort daarmee tot de 10 banen met de hoogste ratings voor 18 holes.

Zo is voor geel (NZ) bij de mannen de course rating gestegen van 72,7 naar 73,1 en de sloperating van 132 naar 139. Voor een single-handicapper betekent dit zo’n halve tot een hele slag extra en voor een bogey-speler is dit 1,5 á 2 slagen meer. Bij de dames is voor de rode tees (NZ) de courserating gestegen van 73,3 naar 74,0 en de sloperating van 130 naar 137. Een single-handicapster krijgt daardoor 0,7 tot 1,3 slagen meer en voor een bogey-speelster liggen deze grenzen nog een volle slag hoger.

De playing handicaps voor dames rood en heren geel lopen nu ook voor de hogere handicaps vrijwel parallel.

Voor de heren die van rood spelen verandert er niet veel, ongeveer een halve slag extra voor alle handicap categorieën. Daardoor wordt voor de meeste spelers het verschil tussen rood en geel ongeveer een slag groter.

De nieuwe handicaptabellen met de ratings voor NZ zijn hier te vinden.

Rehaco

Aanpassing stroke-indexen

Aan de hand van een analyse van zo’n 20.000 Q- en wedstrijdkaarten zijn de stroke-indexen weer eens onder de loep genomen. Deze kaarten zijn gespeeld in de zomerseizoenen 2014 t/m 2017.

Bij de beoordeling van de kaarten is gekeken naar zowel dames als heren, gesplitst per tee en per handicapcategorie. Per hole is de gemiddelde score boven par berekend met een maximum van 3.

Voor het toedelen van de stroke-indexen is met name gekeken naar de scores op geel door de heren en die op rood door de dames en naar de handicapcategorieën 3 en 4 (handicaps 11,5 t/m 26,4). Dit betreft ca 55% van de scores, waarvan 2/3 door de heren gespeeld.

Juist voor de categorieën 3 en 4 spelen de stroke-indexen een belangrijke rol; voor lage handicappers zijn alleen de lage stroke-indexen van belang. Bovendien spelen de lage handicappers vaak wedstrijden zonder handicapverrekening, waarbij stroke-indexen helemaal niet van belang zijn.

De eerste 6 indexen vallen op dezelfde holes als voorheen, alleen de volgorde is veranderd, waardoor deze regelmatiger verdeeld zijn over de baan. De gemiddelde scores op deze holes ontlopen elkaar nauwelijks. Wel is er een verschuiving tussen de par-3 holes (hogere indexen) en de par-5 holes (lagere indexen). Zo krijgt bijvoorbeeld hole 2 nu SI 9 in plaats van 17 en hole 5 nu SI 16 in plaats van 11.

Nieuw is dat de even en oneven stroke-indexen over beide lussen verdeeld zijn. In het buitenland komt dit vaker voor, maar in Nederland is Houtrak daarin uniek. Reden voor deze keuze is dat voor vrijwel alle handicap categorieën de scores op beide lussen vrijwel exact hetzelfde zijn.

Voor een overzicht van de nieuwe indexen is hierbij een link naar de nieuwe NZ-scorekaart.

Rehaco

 

Nieuwe golfregels


Het zal niemand ontgaan zijn dat er in de golfregels met ingang van 1 januari flinke wijzigingen zijn aangebracht. De aanpassingen zijn gericht op versnelling van het spel, uniformiteit, alsmede vereenvoudiging en versoepeling. Voorbeelden zijn maximaal 3 minuten zoeken, het mogen raken van de vlaggenstok, geen straf bij ongelukjes.

Verder wordt een onderscheid gemaakt tussen bunkers en hindernissen. Naast hindernissen met water kunnen nu ook andere gebieden als hindernis worden aangewezen. Op Houtrak zullen we daar maar beperkt gebruik van maken, want we willen geen woud aan rode paaltjes. Het gebied links van hole 18 (Noord Zuid) dat omsloten is door water wordt nu tot de hindernis gerekend en dit geldt ook voor het land rechts van het begin van hole 17 (Noord Zuid). Dit is ook op de scorekaart vermeld.

Onze plaatselijke regel voor een ingebedde bal is nu een algemene regel geworden en hoeft dus niet meer te worden vermeld. In de nieuwe regels wordt de mogelijkheid geboden een plaatselijke regel op te nemen die toestaat bij een verloren bal (buiten een hindernis) een nieuwe bal te droppen op het dichtstbijzijnde punt op de fairway (niet dichter bij de hole) met bijtelling van 2 strafslagen. Op Houtrak gaan we deze plaatselijke regel niet invoeren; het blijft dus zaak om bij een mogelijk verloren bal een provisionele bal te slaan. Wel goed om bij het spelen op een andere baan te kijken of deze regel daar wel van toepassing is.

Inmiddels zijn er twee sessies geweest waarbij de nieuwe regels nader zijn toegelicht. Tijdens de competitie-kick-off op 9 maart zal er een korte uitleg zijn, toegespitst op matchplay. Bij voldoende belangstelling zullen er daarnaast nog twee sessies worden gehouden, waarschijnlijk één op een doordeweekse avond en één in een weekend na de prijsuitreiking van een wedstrijd. Hierover verschijnen nog mededelingen via een nieuwsitem.

Rehaco

Het nieuwe Regelboekje ook beschikbaar voor smartphones

Inmiddels is de Spelerseditie van het Regelboekje 2019 ook beschikbaar als app voor smartphones.

Via https://www.randa.org/en/Apps vind je een tweetal links naar een app met de Engelse titel Rules of Golf 2019. Deze is zowel voor Apple (Iphone) als Android beschikbaar. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks naar respectievelijk de AppStore of GooglePlay gaan en zoeken naar Rules of Golf 2019.

Bij de installatie krijg je dan de optie om voor de Nederlandse taal te kiezen. De app bevat tevens de complete editie van de Regels (en de Commissie Procedures) in de Engelse taal.

Rehaco

17 maart: openingswedstrijd seizoen 2019: Cross Country!

Zondag 17 maart zal er een Cross Country wedstrijd worden gespeeld en hiermee “openen” we het golfseizoen 2019. Het wordt een shot gun start over een alternatief parcours, waarbij we de baan dus weer eens anders zullen beleven. Gelukkig staan de bomen nog niet in het blad. Wedstrijdvorm is greensome en inschrijven is mogelijk per team van 2 of individueel, dan zorgen wij dat je samen met iemand wordt ingedeeld.

Vooraf een kop koffie/thee met wat lekkers, door de baan heen zullen we wat side-events uitzetten, na afloop een lekkere bittergarnituur met een drankje, de prijsuitreiking en de mogelijkheid om gezellig bij te kletsen met iedereen. En dit voor slechts € 10,- inschrijfgeld. Brasserie Houtrak zal het avondeten verzorgen (kost ongeveer € 20,- en bij inschrijving aangeven of je hier gebruik van wilt maken). Ben je nieuw op Houtrak? Dan is dit de gelegenheid om kennis te maken met andere Houtrakkers! Schrijf je dus in via de website!

WeCo

Bericht van donderdag Damesdag

Donderdag 28 maart vindt de openingswedstrijd plaats van het seizoen 2019 met de (inmiddels) bekende modeshow van Jamie en Joëlle uit Abcoude. De horeca zorgt voor een heerlijke lunch! Bij deze zijn ook de Theeleden uitgenodigd, die vanaf dit seizoen met toestemming van het bestuur enkele wedstrijden op de donderdag mee mogen spelen. Aanmelden gaat via Mijn Houtrak. Bij de inschrijving staat ook informatie over de lunch.

Daarna is door de late start van de competitie de eerste Maandbeker op 4 april en vervolgens beginnen we op 11 april met de domestic competitie. Deze 5 donderdagen van de domestic competitie krijgen een andere invulling dan voorgaande jaren. Op de eerste plaats géén matchplay en elke donderdag een winnaar. In de volgende Houtrak nieuwsbrief zal meer bekend worden gemaakt over de domestic competitie.

We gaan in ieder geval van start op 28 maart met een 9-holes openingswedstrijd en een gezellige middag. Dames, jullie zijn van harte welkom!

Namens de DACO
Margriet Versluis.

Golf - bridge 22 maart

Op vrijdag 22 maart organiseren wij een golf / bridge wedstrijd. We spelen 9 holes vanaf 09.30 uur en één van de bridge partners moet daaraan meedoen. Uiteraard mogen ook beide bridgers gaan golfen. Wanneer slechts één bridgepartner mee doet aan de 9 holes wedstrijd, dan laten we daar een speciale berekening op los.

De bridge drive begint om 13.00 uur, zodat er tussen golf en bridge voldoende tijd is om te verkleden en een broodje te eten.

U kunt inschrijven tot uiterlijk 17 maart bij: r.meer19@upcmail.nl
Graag aangeven wie er aan de golfwedstrijd mee doen met vermelding van de handicap(s). Voor de golfwedstrijd wordt u verzocht aanwezig te zijn om 09.00 uur. 

Namens bridge Houtrak 
Ruud Lokenberg

Welkom nieuwe leden

Namens alle leden van GC Houtrak heten wij deze maand de volgende nieuwe leden van harte welkom!

* Robert Schulze (gewoon lid)
* William Klingaman (jeugd lid)

Wij wensen jullie een hele fijne en sportieve tijd toe bij Houtrak.

Nieuw: Titleist caps met Houtrak logo

 

Net binnen in de shop: mooie Titleist caps in diverse kleuren met op de zijkant het Houtrak logo. Leuk voor alle leden van Houtrak en zeker de competitie spelers! Ook heel geslaagd als cadeautje!

Nieuws van Jeco

De jeugd is weer volop aan het lessen en zich aan het voorbereiden op het NGF-competitieseizoen dat begin juni van start gaat. Onze jongste jeugd gaat, net als vorig jaar, meedoen met de GolfSixes competitie. Verder staat natuurlijk het jaarlijkse Golfkamp (7 en 8 juni) op het programma en gaat onze vrijdagavondcompetitie 3 mei weer van start. Het Houtrak Jeugd Open wordt gehouden op zaterdag 7 september.

Op zondag 10 maart a.s. organiseren we de jaarlijkse Vossenjacht wedstrijd voor onze Club van 100 leden. Een Club van 100 lid vormt samen met een jeugdspeler een team en probeert de score van de twee vossen te verbeteren of te evenaren. Het belooft weer een mooie wedstrijd te worden!

Copyright (C) 2019 Golfclub Houtrak. U ontvangt deze mail omdat u lid bent van GC Houtrak. Uitschrijven voor de nieuwsbrief kan via MijnHoutrak.