Nieuwsbrief Houtrak oktober 2017

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen, bekijk dan de online versie


Van het Bestuur

 • Kent u nog potentiële nieuwe leden? Dan kunnen zij beter nu lid worden, want dan spelen ze tot 1 januari a.s. gratis! En als u iemand aanbrengt, ontvangt u € 50,- shoptegoed plus 2 greenfees! Overigens gaat het best goed met de aanwas.
 • Natuurlijk heeft u de datum van de ALV al genoteerd, donderdag 16 november, 19.30 uur. Helaas is onze notulist dit jaar verhinderd, dus wij zoeken hier nog iemand voor…. Uiteraard krijgt u ondersteuning van clubmanager Barbara Spijker. Stuur een mailtje naar secretariaat@houtrak.nl 
 • Rond 5 oktober ontvangt de derde en daarmee laatste groep leden de enquête Players 1st. Wij hopen dat u zeker even de tijd neemt deze enquête in te vullen! Tijdens de komende ALV zal een korte presentatie over de uitkomsten gegeven worden.


oktober 2017

 • Zo. 1 okt. Time4golf Halfweg- en Houtrak beker
 • Zo. 8 okt. Echt(e)parenbeker
 • Do. 12 okt. Batlle of the Sexes
 • Zat. 21 okt. Time4golf Halfweg- en Houtrak beker
 • Zat. 28 okt. Iron Man
 • Zon. 29 okt. Golf63 9-holes Winterseries

De greens

Helaas heeft u vast geconstateerd dat enkele greens "kale plekken" vertonen. Dit is zogenaamde Dollar spot, een schimmel die is ontstaan door warm en vooral vochtig weer. De dollarspot is inmiddels adequaat bestreden met zo natuurlijk mogelijke middelen. Veel middelen tegen dollarspot zijn overigens op golfbanen verboden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de aardbeienteelt. De kale plekken zijn “doorgezaaid“ met een doorzaaimachine. Deze machine heeft kleine gaatjes in de green geprikt waar onderin wat graszaadjes zijn gedeponeerd. Daarna is er met fijn zand over heen gestrooid om de gaatjes dicht te maken. Het is gelukkig groeizaam weer dus we hopen dat het gras snel doorkomt.

Tele2 Zakelijk - Einstein ICT Houtrak Open en Senioren Open 2017

U weet dat er veel wedstrijden worden georganiseerd op Houtrak maar meestal zijn dit “clubwedstrijden”, waarbij geen spelers van buitenaf mee kunnen doen. Hoe anders was het op 10 september tijdens het Houtrak Open en Houtrak Senioren Open: 47 spelers jonger dan 50 jaar en 64 senioren (50 plus dames en heren) waarvan ruim een derde niet-Houtrakkers inclusief 1 speler uit België!

Senioren
De 50+ matadors bonden in de ochtend (all tee start) de strijd met elkaar aan in lastige omstandigheden (veel regen eerder in de week en dus een baan die “lang” speelt), waarbij niet geplaatst mocht worden. En ondanks de vele gastspelers ging de strijd om de titel bij de heren senioren dit jaar tussen twee Houtrakkers: Frans van Buggenum en Marcel Joost. Beiden brachten een uitstekende 78 over de eindstreep waarbij Marcel met een iets betere laatste 6 holes het verschil wist te maken in de uitslag en als winnaar zijn plekje op de wisselbeker veroverde. Bij de dames senioren ging de strijd om het goud tussen twee gasten: Petra van Houdt en Alexandra Clipper. Eerstgenoemde dame pakte hier de titel met 82 slagen tegen 86 voor de runner-up.

Spelers jonger dan 50 jaar
In de middag, jazeker de “jonkies” mochten uitslapen, kwamen de back-tee kanonnen in actie. Gelukkig kwamen de weersvoorspellingen niet uit en bleef de neerslag beperkt. De wind speelde wel een rol en was mede (waarschijnlijk) de oorzaak dat er niet bijster briljant gescoord werd en maar zeer weinig spelers in de buffer eindigden. Bij de dames een spannende strijd tussen twee niet-leden die op 1 slag werd beslist in het voordeel van Deborah Ruurs (85 om 86 voor nummer twee: Nicole Bruinings). Hierbij nog de aantekening dat Nicole haar eerste 9 holes in level par 36 liep en voor de tweede 9 helaas maar liefst 14 slagen meer nodig had. Understatement van de dag: “daar had meer ingezeten” ;-). Bij de heren een minder spannende battle: de overwinning ging hier afgetekend naar Patrick Groen van Rozenstein, die na 3x zeuren door Richard Marinus, eindelijk een keer mee wilde doen.... en dus meteen ging winnen met een fraaie 74! Patrick werd op gepaste afstand gevolgd door de best-of-the-rest, de eeuwige nummer twee, de Joop Zoetemelk van Houtrak, Kay Bouman met 80 slagen.

Wij danken de sponsor van dit toernooi Tele2 Zakelijk - Einstein ICT, die een fraaie set aan dikke Golf63 cadeaubonnen ter beschikking heeft gesteld. Volgend jaar zullen wij weer het Houtrak Open gaan organiseren, mogelijk in een iets andere setting maar wel in hetzelfde weekend: het weekend vóór het KLM Open. Dus zet maar vast in je agenda!

Maandag zomeravond competitie 2017

De maandag zomeravond competitie 2017 is dit jaar wel echt zomers geweest. Na afloop van de wedstrijd kon er heel vaak buiten een hapje en een drankje worden genuttigd. Geen enkele wedstrijdavond is uitgevallen, HOERA, het is weleens anders geweest. Alleen is helaas de slotavond op 11 september wel in het water gevallen. In de middag en de avond was het weer bar en boos, met donder en bliksem tijdens het diner. Toch heeft een aantal spelers de regenkleding aangetrokken en zijn er 7 flights gestart. Slechts 3 flights hebben de 9 holes afgerond. Hieronder waren ook de 3 spelers met het hoogste aantal wedstrijdpunten over 16 avonden van onze competitie te weten: Marcel Taverne, Jenny Zaal en Evelyne Röben. Het aantal wedstrijdpunten per 4 september was bekend. Voor de winnaars van de slotavond waren resp. nog 15, 10 en 5 wedstrijdpunten te verdienen. Zij hebben een echte finale gespeeld die uiteindelijk resulteerde in een super spannende wedstrijd met om de green van hole 9 veel aandachtig meelevend publiek.

Nummer 1 is geworden Jenny Zaal met 80 punten
Nummer 2 is geworden Marcel Taverne met 79 punten
Nummer 3 is geworden Evelyne Röben met 78 punten

Wij zien u graag bij de MaZaCo van 2018!

Klik hier voor het verslag van Jenny

Dinsdag zomeravond competitie 2017

Zo ongeveer vanaf half mei begint het bij een aantal golfers te kriebelen. Het aantal zonuren neemt toe, het gras wordt groener en de dagen worden langer. Kortom, de ideale omstandigheden om weer los te gaan in de zomeravondcompetitie. Een uurtje verlof opnemen en racen naar Houtrak. In de auto al vast je golfschoenen aantrekken en achter het stuur je grijze pak of plooirok vervangen door resp. een korte broek en rokje of omgekeerd. Hijgend sta je om 16.55 uur op de 1e tee en dan – nadat je twee ballen het bos in hebt geslagen- begint het grote genieten. Je realiseert je: het is dinsdag, het is zomer, de avond is nog lang en je speelt in de mooiste competitie op onze club.

Ook dit jaar was er weer een vaste kern van spelers die bijna geen ronde hebben over geslagen. Daarnaast zagen we nieuwe gezichten en leden die een enkel keertje meededen. Allemaal prima! Het aantal aanmeldingen op de site of aan de wedstrijdtafel schommelde tussen de 20 en de 30. Van de 16 speelrondes zijn er twee afgelast door storm of (dreigend) onweer. In het algemeen hebben we uitstekend weer gehad. Na jaren trouwe dienst heeft Danny Klooster afscheid genomen van de commissie. Haar plaats is ingenomen door Jan Willem van Hal. Zijn eerste beleidsdaad was de aanschaf van met het dizac-logo geprinte golfballen, die als dagprijzen werden ingezet. Inmiddels zijn deze ballen een gewild collectors-item geworden, waar op Marktplaats belachelijke bedragen voor worden geboden. Op deze plek ook een woord van dank voor onze sponsor Marcel Wintershoven, die de prijzen (topwijn!) voor de nearies ter beschikking heeft gesteld.

Naast de 18-holes competitie was er dit jaar wederom een klassement over 9 holes. Hoewel er niet elke ronde een wedstrijd was, voorzag deze mogelijkheid toch in een behoefte. Dit jaar werd de competitie gedeeld gewonnen door Wil Brockhoff en Sophie Geesink. In de einduitslag van de 18-holes competitie figureerden de usual suspects: Bernhard Vente, Alice Boter en Jan Willem van Hal.

Het was weer een feest om de Dizac dit jaar te organiseren. Dizac is niet alleen een qualifiying kaart lopen op een prettig tijdstip van de dag, maar ook een gezellige borrel met een lekkere hap in een goed gezelschap. De slotavond met een teamwedstrijd en afsluitend diner was weer helemaal top. Volgend jaar vanaf half mei zitten wij weer klaar achter de wedstrijdtafel. Het begint al te kriebelen.

Boudine, Jan Willem, Eveline en Bernhard

Woensdag zomeravond competitie 2017

In de zomer spelen we elke woensdagavond vanaf 15 uur een clubcompetitie voor de iets betere golfers, dus voor spelers van pakweg handicap 15 en lager. De wedstrijdvormen zijn iedere avond stableford (van de tee naar keuze, met handicapverrekening) en strokeplay (uitsluitend van de back tees). Na de wedstrijd blijven de meesten gezellig nog wat drinken en/of een hapje eten en als iedereen binnen is, is er de prijsuitreiking. Op de slotavond spelen we een gezelligheidswedstrijd met na afloop een buffet en de prijsuitreiking voor de totaalklassementen. Afgelopen 7 september hadden we de slotavond, uitreiking van eindprijzen en de wisselbekers voor Liesbeth en Mark. Van harte gefeliciteerd!
Het eindklassement:

Bruto klassement 
1e prijs Liesbeth van Dommelen 57,5 ptn
2e prijs Philippe Bocxe 51 ptn
3e prijs Stella Coné 44,5 ptn
4e prijs Mark Hurd 36 ptn 

Netto klassement
1e prijs Mark Hurd 82 ptn
2e prijs Peter Marsden 71 ptn
3e prijs Liesbeth van Dommelen 66 ptn
4e prijs Philippe Bocxe 45 ptn

De prijzen werden mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: Pin High (Marianne Kortekaas), golfballen, Differenza Romeo’s Waar (Raf Rambonnet), wijn en Stefan van Bergen, wijn. Hartelijk dank. In het volgende seizoen zien we graag iedereen weer terug en nieuwe deelnemers zijn van harte welkom.

De Wozac, Anneke Koning en Bob Wreesmann

Wedstrijd Battle of the Sexes

12 oktober wordt de Battle of the Sexes wedstrijd gespeeld. Deze wedstrijd wordt gezamenlijk door de Dames- en de Herendag georganiseerd en heeft een GROEN tintje.We willen er mogelijk een “blijvertje” van maken, afwisselend op de donderdag en de woensdag.
Op deze dag willen wij, dat is het groene tintje, de greenkeepers en de vrijwilligersploeg o.l.v. Herman Spijker bedanken voor hun tomeloze inzet om de baan in goede conditie te houden.

Hier koppelen wij verschillende acties aan om de baan te voorzien van mooie planten (bollen) en struiken. Het is een matchplay wedstrijd en hiervoor hebben wij een mooie wisselprijs aangeschaft! De greenkeepers en de vrijwilligers worden, VOORAFGAAND aan de all-tee start om 10 uur, ongeveer tussen 9.15 en 9.40 uur in het zonnetje gezet. Na afloop, zo rond 15 uur, is de prijsuitreiking met borrel en bitterballen. Schrijf je in voor deze wedstrijd! Ook als je nooit mee doet aan de dames- of herendag, dan ben je van harte welkom!

Welkom nieuwe leden!

Namens alle leden van GC Houtrak heten wij de volgende nieuwe leden van harte welkom!

* YuYun Wang (gewoon lid was proeflid)
* Otto Brode (gewoon lid)
* Helmie Brode van der Walle (gewoon lid)
* Herma Kymmell (gewoon lid)
* Jos Groot (gewoon lid)
* Husayn Hirji (gewoon lid)
* Maarten Kruitwagen (gewoon lid)
* Rik Prins (gewoon lid was proeflid)
* A Jong Tsai (gewoon lid was proeflid)
* Raymond Deenstra (gewoon lid)
* Julian Deenstra (jeugd lid)
* Toby Jack Deenstra (jeugd lid)
* Tristan Koskamp (jong volwassen lid)
* Robin Kramer (gewoon lid)
* Benton Ives (gewoon lid)
* Douglas Janssen (gewoon lid, terug van        weggeweest)
* Caroline Landeweer (gewoon lid was proeflid)
* Mark Landeweer (gewoon lid was proefrit)
* Hans Tulp (gewoon lid was proeflid)
* Feline Rambonnet (jeugd lid)
* Henk Koenders (gewoon lid)

Wij wensen allen een hele fijne tijd toe bij GC Houtrak!

9-Holes Winterserie weer van start!

Ook in het winterseizoen 2017/2018 is er weer een 9-holes winterserie gepland, wederom gesponsord door onze mooie shop Golf63! Er zullen totaal 6 wedstrijden over 9 holes worden gespeeld, dit jaar echter een non-qualifying wedstrijd, want er wordt elke keer stableford met 7/8 handicapverrekening gespeeld. De speler met de beste 3 stableford scores over de 6 wedstrijden krijgt een mooie prijs beschikbaar gesteld door Golf63.

Seizoen 2016/2017 was de prijs een paar zelf te ontwerpen My Joys golfschoenen, wie weet wat de prijs dit jaar zal zijn…

Ook zal er elke wedstrijd steeds een ander spelelement worden toegevoegd, dat het spel soms moeilijker, soms makkelijker, maar zeker afwisselender maakt met verrassende uitkomsten!! De spelvariant bij de eerste wedstrijd is de touwhulp: iedere speler krijgt 10 meter touw ter beschikking om, tot eventueel het touw op is, de ligging van de bal te verbeteren. Wie uiteindelijk een stuk touw overhoudt krijgt hiervoor, afhankelijk van de lengte van het teruggegeven touw, extra punten voor de dagprijs. Dus wikken en wegen om wel of niet de touwhulp in te zetten!

Vind je het leuk om lekker 9 holes te spelen in clubverband, te strijden om de klassementsprijs en je elke keer te laten verrassen door een andere spelvariant? Schrijf je dan in via Mijn Houtrak. Deze wedstrijden zijn open voor alle type spelers: ervaren & minder ervaren, jong & oud. Ook één keer meedoen is prima!

Iron Man Challenge 2017 - 28 oktober

Weledelgestrenge Heeren,

Dé wedstrijd voor echte bikkels komt er weer aan. Alleen voor IJzervreters, mannen met harige golfballen die grommen tegen hun tegenstanders én medespelers, een hap uit hun ijzer 2 nemen bij een shank en zeker niet voor sukkels. Kortom de IRON MAN! Hij staat weer voor de deur. Nog even en het weer wordt mokkiger, de wind trekt aan en de baan speelt lang. Kortom ideale omstandigheden voor dé wedstrijd van het jaar! Hij staat gepland op 28 oktober aanstaande. We starten vanaf 09.00 uur! Daarna nog een borrel en de legendarische prijsuitreiking. Thomas Koolen als Iron Man 2016 gaat uiteraard trachten zijn titel te verdedigen en velen zijn uit op zijn Iron Man bloed en Titel. De landelijke pers heeft er ook dit jaar weer lucht van gekregen en we verwachten breed in de bladen te komen dus kleed u fatsoenlijk en kom geschoren op de 1e Tee.

De regels (indien u het vergeten was):

 1.  Er wordt een ronde 18 holes strokeplay op de Houtrak (Backtees) gespeeld.
 2.  Alleen maar ijzers mogen in de golftas.
 3.  Hybrides, Houten, Drivers etc. in de tas zijn verboden en resulteren in een diskwalificatie, de wedstrijdcommissie controleert op de 1e Tee.
 4.  Alle ijzers mogen (mits max 14 stokken in de tas), ijzer 0, 1, 2 etc.
 5.  Windkracht dient minimaal 5 te zijn.
 6.  De speler die met het minste aantal slagen binnenkomt mag zich een jaar lang Iron Man Master noemen en komt op de felbegeerde Wisselbokaal te staan!

Deelnemen kost 10 euro. Hiervoor krijgt u een kop koffie, fantastische prijzen, een onvergetelijke dag en “opscheprechten” dat u er bij was! Houtrak leden kunnen zich via de site inschrijven.

Namens de Organisatie:
Guus Schuijt, Edgar Hertog & Marco Breeuwer

Spel de regels!

Het is natuurlijk niet onverstandig om onze Plaatselijke Regels eens door te nemen. De algemene regel van de "ingebedde bal" kennen we natuurlijk allemaal: "Indien een bal is ingebed in zijn eigen pitchmark, in een kort gemaaid gedeelte door de baan, mag de bal zonder straf worden opgenomen, schoongemaakt en gedropt waar hij lag, niet dichter bij de hole." (Kort gemaaid gras betekent, de hoogte van het gras op de fairway.)

Maar dan zegt het spelregelboekje ook: "Baancondities, met inbegrip van modder en uitzonderlijke natheid, kunnen behoorlijk het spel belemmeren en rechtvaardigen het opnemen van een ingebedde bal overal door de baan." Er wordt derhalve een Plaatselijke Regel aanbevolen waarin bepaald wordt dat je overal door de baan je bal, als die in de grond is weggeploft, mag uitgraven, schoonmaken en weer gratis mag droppen. En weet u wat nu het fijne is? Volgens onze Referee Rodger Failé geldt deze plaatselijke ingebedde-bal-regel al jaren overal op Houtrak, dus inderdaad overal door onze baan. Dat schijn je bij de plaatselijke regels in de kleedkamers en bij Edwin te kunnen lezen! Maar ja, dan moet je wel een leesbril bij je hebben als je daar, zoals ik, aan toe bent!
Misschien handig deze plaatselijke regels ook op de site te zetten!
Rob Frie

Bridgen bij Houtrak

Dat het weer wat minder wordt, heeft ook zo z’n voordelen….. gezellig bridgen! De bridgedata voor dit seizoen zijn de vrijdagmiddagen: 27 oktober, 17 november, 8 december, 5 januari, 26 januari, 16 februari. Zorg dat je om 12.45 uur aanwezig bent, zodat we om 13.00 uur kunnen beginnen. U hoeft absoluut niet elke keer te kunnen, één keer meedoen kan ook. Inschrijfgeld 5 euro per paar. Inschrijven (met partner) minstens drie dagen van tevoren door een mailtje te sturen naar r.meer19@upcmail.nl! Als u geen bridgepartner heeft, stuur Ruud dan ook een mail! 

Houtrak Jeugd Open zaterdag 23 september

Wat was het een prachtige dag! In totaal meldden zich 84 jeugdspelers om het Jeugd Open op onze club te spelen, waarvan 63 in categorie 1, een strokeplay wedstrijd. Binnen deze categorie werd er met veel enthousiasme gestreden om de Francine Saxton Beker. Thijs Seijler liep de beste ronde met 72 slagen en kreeg de wisseltrofee uitgereikt door Francine Saxton. De beste Houtrakker in deze categorie was Mike Korver op plaats 13. Bij categorie 2 (stableford wedstrijd over 18 holes) was Sebastiaan Hansink op de 5e plaats de beste Houtrakker. In categorie 3, een stableford wedstrijd over 9 holes, was de winnaar Teije Hugtenburg, jeugdlid van onze club! Alle uitslagen en foto’s zijn terug te vinden op de website van de Jeugd.

Club van 100 jeugd evenement zondag 24 september

Op deze middag trainden de Club van 100 leden samen met de jeugd. Het was erg leuk om te zien hoe het eraan toegaat op zo’n training en hoe snel de jeugd progressie maakt in het golfspel. Van flop shots tot bunkerslagen! In het voorjaar staat er weer een 9 holes wedstrijd op het programma.

Nieuwste winterkleding in de shop

De nieuwe wintercollectie is net binnengekomen, loop zeker binnen. Let wel op, de shop is wegens vakantie gesloten van 9 t/m 16 oktober.

Titleist taylor made

 

Ook binnen zijn de nieuwste ijzers van Taylor Made en Titleist. U kunt die vrijblijvend eens testen, zeer de moeite waard!

Copyright (C) 2017 Golfclub Houtrak. U ontvangt deze mail omdat u lid bent van GC Houtrak. Uitschrijven voor de nieuwsbrief kan via MijnHoutrak.