Nieuwsbrief Houtrak september 2018

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen, bekijk dan de online versie


Van het Bestuur

 • In het weekend van 4 en 5 augustus werd het NK Matchplay junioren (t/m 21 jaar) bij Houtrak gespeeld. Erg trots zijn wij op Houtrakster Anne Sterre den Dunnen die Nederlands kampioen werd bij de dames. Proficiat! Houtrakker Mike Korver verloor helaas de halve finale in de play off op de 21ste (!) hole.
 • U heeft nog heel even de tijd om in te schrijven voor de verschillende activiteiten in de clubweek van 4 t/m 9 september. En u komt toch zeker langs bij de borrel en de huldiging van de (lands)kampioenen zondag 9 september?
 • Mogen we een beroep op u doen voor het zoeken naar nieuwe leden? Het gaat eigenlijk best goed met de aanwas, maar we hebben nog wel een inhaalslag te maken! In deze nieuwsbrief leest u ons najaars aanbod en ook wat er voor uzelf in zit!
 • Helaas krijgen we regelmatig -terechte- klachten van leden over het “slordige gedrag” in onze baan; bunkers die niet zijn aangeharkt, flinke pitchmarks op de greens, plaggen op de fairways die niet zijn teruggelegd en zelfs peuken in de baan en vooral rond de teeboxen! Graag uw aandacht!


 september 2018

 • Zat. 1 sep. Strokeplay kampioenschappen
 • Zon. 2 sep. Strokeplay kampioenschappen
 • Din. 4 sep. Businessdag
 • Woe. 5 sep. Vriendendag
 • Don. 6 sep. Vriendinnendag
 • Vrij. 7 sep. Golfsixes - Jeugdwedstrijd
 • Zon. 9 sep. Trofee Invitee en huldiging kampioenen
 • Zat. 15 sep. 5e Houtrak/Halfweg/Jeugdbeker
 • Zat. 22 sep. Echt(e) parenbeker
 • Zon. 30 sep. 6e Houtrak/Halfweg/Jeugdbeker

Strokeplay clubkampioenschappen 2018

Vrijdag 31 augustus en zaterdag en zondag 1 en 2 september werden onder heerlijke omstandigheden de clubkampioenschappen strokeplay in vijf categorieën gespeeld. Meerdere winnaars roemden in hun speech de kwaliteit van de greens!  Alleen bij de supersenioren Heren was een play off nodig met maar liefst vier gelijk geëindigde spelers. De uitslagen zijn als volgt.

Dames standaard
1. Anne Sterre den Dunnen
2. Deborah Ruurs

Heren standaard
1. Berry Jole
2. Frank van Hoof

Dames senioren
1. Liesbeth van Dommelen
2. Karin Eizema

Heren senioren
1. Frans van Buggenum
2. Hans Dekker

Heren super senioren
1. Peter Ogden
2. Jan Snoeks

Beste jeugd speler 
Mike Korver

Najaarsactie: kent u mogelijk nieuwe leden?


Gelukkig melden zich geregeld nieuwe leden aan. Maar we hebben er nog meer nodig en dat kan alleen met uw hulp! Vertelt u aan geïnteresseerden vooral het volgende:

 • Nu voor 2019 lid worden betekent al gratis spelen vanaf 1 oktober dit jaar.
 • Voor elk nieuw lid dat u aanbrengt, ontvangt u een bon van EUR 50,- van de shop en 2 greenfees.
 • Inbegrepen in het lidmaatschap zijn meerdere gratis clinics gedurende 2019. Plus natuurlijk een leuke nieuwe ledenwedstrijd.
 • Als u in de maand september iemand introduceert en deze persoon besluit lid te worden, dan wordt het betaalde introducee-bedrag in mindering gebracht op het entreegeld. Dit geldt ook voor greenfee-spelers.

Huldiging van alle (lands)kampioenen waaronder ook een jeugdteam, als afsluiting van de clubweek na weer een succesvol jaar voor Houtrak.


U kunt zich nog opgeven via onderstaande “link” voor zondag 9 september om de kampioenen te huldigen. We horen graag of u erbij bent, ook als u al ingeschreven staat bij de Trofee Invite. Wij zorgen ervoor dat u niet twee keer voor de BBQ staat ingeschreven.

16:30 uur inloop met welkomstdrankje
17:00 uur begin van een aantal activiteiten om en rond het clubhuis o.l.v. de Pro's
18:00 uur HULDIGING winnende teams
18:45 uur Bart's BBQ (ook voor deelnemers Trofee Invité) met muziek van Jeroen's playlist

U kunt zich inschrijven op de website bij wedstrijden: Huldiging kampioenen BBQ

Of schrijf u in via onderstaande link. Wat een feest als u er bent.

Francine, Brian, Jeroen, Anneke, Babs, Gebke en de Pro’s

Inschrijven

Toilet in de baan!


U heeft het gebouwtje vast al gezien, naast de teebox van hole 9 en ook goed bereikbaar vanaf hole 5 en 7, ons eerste vaste toilet in de baan! Wat een fantastische prestatie van ons lid en zeer handige vrijwilliger Jan Zaal, echt top! Gelukkig heeft Jan niet tevergeefs een beroep op andere leden kunnen doen hem te helpen en hebben de greenkeepers ook goed bijgedragen!  Kees de Mooij heeft b.v. de opbouw en de andere bouwkundige materialen geleverd. Jan doet er momenteel alles aan dat het toilet tijdens de clubweek “operationeel” is.


Wist u trouwens dat ….

 • Uitgangspunt was een milieuvriendelijk toilet dat zowel ‘s zomers als ‘s winters in bedrijf kan blijven en een drinkwater buitenkraan heeft die ook bij vorst werkt.
 • Om het geheel te realiseren is er 1.250 meter(!) leiding gebruikt voor elektra, waterleiding en riolering.  
 • Om gebruik in de winter te realiseren zijn de leidingen, die kunnen bevriezen, voorzien van een verwarmingskabel en zijn de kranen in een vorstvrije uitvoering geplaatst. Op deze manier kan met een minimaal energieverbruik alles in bedrijf blijven.
 • Voor de afvoer is een septic tank geplaatst. Dit systeem is gebaseerd op biologische werking. Het is van belang dat er geen chloor of reinigingsmiddelen gebruikt worden, omdat met deze middelen het systeem tot stilstand komt. Het is ook ten strengste verboden om plastic of andere voorwerpen die niet verteren in het toilet te werpen. Hier staat een afvalbak voor. Anders komt onze club voor extra- en onnodige kosten te staan!
 • De verlichting is een LED lamp en de ventilatie is in een mechanische uitvoering gemaakt die automatisch aan/uit gaat. Op deze manier wordt voorkomen dat er teveel lucht de ruimte in kan en dan veel koude in het toilet kan brengen.
 • Het gebouw staat op een betonplaat en de opbouwwanden zijn van metaal met 12 cm Pir isolatie.
 • Het gebouw is voorzien van een bliksemafleiding.
 • De deur is voorzien van een draaiknop cilinder waarmee u de deur van binnen op slot kan draaien. In geval van calamiteiten hangt er buiten een noodkastje waarvan het glas stuk geslagen kan worden om met de sleutel het toilet te openen. Uiteraard wel melden bij de caddiemaster.
 • Verder is het aan de gebruikers om het zo schoon mogelijk te houden.

We zullen aan de damescommissie na enige tijd feed back vragen om indien nodig nog verder een en ander te optimaliseren.

Geslaagd Pitchfix Houtrak Open

Zaterdag 25 augustus speelden 63 deelnemers, zowel van Houtrak als velen van buiten, het Pitchfix Open en Senior Open. Alle deelnemers ontvingen bij aanvang een mooie pitchfork plus een lunchpakket. Mooi bericht van Wesley Haas bij de prijsuitreiking was dat Bart Fokke, eigenaar van Pitchfix, had aangegeven volgend jaar weer hoofdsponsor te zijn, top! De uitslagen van deze mooie strokeplay wedstrijd:

Standaard Open:
1. Mike Korver (73 slagen)
2. Senna Koolen (74)
3. Oscar Rasker (75)

Senior Open:
1. HJ Kooijman (77, beste 2e negen))
2. Liesbeth van Dommelen (77)
3. Marcel Joost (77)

NGF competitie 2019 - Urgent!

De Teco verzoekt de spelers die in 2019 competitie willen spelen het inschrijfformulier (te downloaden vanaf onze website) zo snel mogelijk in te vullen en te mailen naar koningam@hotmail.com, of op papier af te geven bij de caddiemaster. De deadline is 15 september 2018. Na deze datum kunnen wij uw inschrijving niet meer behandelen. Het inschrijfformulier kunt U downloaden van onze website en ze liggen tevens in de hal onder het informatiebord. De speeldata van de competitie in 2019 ziet u op de site.

Damescompetitie zondag 27 holes 2019

Als Teco zijn wij benieuwd of er belangstelling bestaat voor deze 27 holes competitie. Graag uw reacties naar mij (koningam@hotmail.com).

Namens de Teco, Anneke Koning

 

Echt(e) parenbeker 22 september

Gaan Els Dekkers en Carl Waldron hun titel prolongeren? Of gaat u er met uw partner met de beker vandoor? Zaterdag 22 september, start op hole 1 en 10 tussen 12.00 en 13.30 uur. Greensome stableford, dus uitermate geschikt voor alle handicap niveaus! Maar….alleen voor voordeurdelers!

Verslag zomeravond competities

MAANDAGAVOND

Vóór de slotavond was duidelijk dat Jan Beelen met de grootste beker naar huis zou gaan en helaas niet op de slotavond aanwezig kon zijn. Klik hier om zijn verslag te lezen. Op de slotavond is wel gespeeld voor de 2e en 3e plaats. In de normale competitie stonden Kees de Mooij en Jan Zaal met een fractioneel verschil op plaats 2 en 3. In een stablefordwedstrijd over 9 holes, waarbij op hole 11 pas de beslissing viel, is Jan Zaal de runner-up geworden en Kees de Mooij dus als 3e geëindigd. Lees hier het gehele verslag.

WOENSDAGAVOND 

Wij hebben 16 avonden gespeeld met doorgaans fantastisch weer. De laatste avond was 29 augustus, hierop speelden wij de slotwedstrijd met aansluitend een Indisch buffet en natuurlijk de prijsuitreiking voor de hierboven genoemde spelers. Een extra vermelding verdient Thomas Kolen, die zowel het bruto als het netto klassement heeft gewonnen. Dit is een uniek resultaat. Klik hier voor zijn verslag.

Namens de Wozac willen wij de sponsor voor het netto klassement Pin High (Marianne Kortekaas) en Raf Rambonnet als sponsor voor de neary op hole 14 bedanken.

BRUTO:
1. Thomas Kolen 149 ptn
2. Joost Sol 84 ptn
3. Liesbeth van Dommelen 65,5 ptn
4. Marten Walsma 61 ptn

NETTO:
1.Thomas Kolen 76 ptn
2. Marten Walsma 62 ptn
3. Gebke Poelman 45,66 ptn
4. Bob Wreesmann 42 ptn

Anneke Koning

DONDERDAGAVOND

De winnaars van de donderdagavond competitie zijn als volgt:

1. Bernhard Vente
2. Cees van der Baan
3. Alice Boter
4. Gijs Vente

Winnaars laatste woensdag

Winnaars donderdag

 

Bericht van de baancommissie


Gelukkig gaat het goed met de greens dankzij de inspanningen van de greenkeepers. Vooral is veel aandacht besteed aan de beregening. Droogteplekken zijn frequent handmatig bijberegend.

Straatgras, dat we zo min mogelijk in de greens willen hebben, kan niet goed tegen droogte. De greenkeepers maken van deze omstandigheid gebruik door de wel gewenste grassoorten door te zaaien. Gelukkig hebben we dit jaar nauwelijks dollarspot. Verdachte plekken zijn tijdig opgemerkt en aangepakt.

De fairways waren de afgelopen tijd deels bruin, maar wel lekker snel. Ook vind ik het een mooi gezicht. Bruin is het nieuwe groen. In de baan zijn scheuren ontstaan, die soms lastig zijn als je bal erin ligt, maar die op een natuurlijke manier een heel goede beluchting geven. Overigens zag je na de eerste buien de groene kleur alweer snel terugkomen. Ook hebben de droge fairways vrijwel geen last van wormen.
 
Onderhoud aan de bunkers is veel werk. Door een wat grovere zandkorrel zijn de bunkers prettiger om uit te slaan. De nieuwe harken bevallen goed. De correcte manier om een hark neer te leggen is met de boog buiten de bunker en de tanden van de hark op een zo vlak mogelijk gedeelte in de bunker. Over correct aanharken van de bunker heb ik een leuk filmpje van YouTube gedownload. Overigens stellen we het op prijs per ongeluk (!?) door voorgangers niet goed aangeharkte delen van de bunkers even mee te nemen. Hetzelfde geldt voor de best veel voorkomende dierensporen.

Zoals te zien is geweest aan de kleurige tekens op de fairways is de baan door de NGF opnieuw gerate. Dit gebeurt iedere 5 jaar. De verwachting is dat er weinig aan de moeilijkheidsgraad is veranderd. Wel is de rough m.n. in de bosvakken dank zij het werk van de vrijwilligers wat speelbaarder en worden de fairways iets breder gemaaid. Mogelijk wordt dit verdisconteerd.

Ruud Wermenbol,
Voorzitter baancommissie

hoe hark je een bunker aan

Verslag Aesculaapbeker 18 augustus

Op zaterdag 18 augustus stond de Aesculaapbeker op het wedstrijdprogramma, een grote clubwedstrijd. Een wedstrijd ook met een lange historie. Ooit ontstaan bij Spaarnwoude, een gezamenlijk sponsor-initiatief van artsen en apothekers binnen de vereniging en meeverhuisd naar Houtrak. Alle deelnemers hadden, terwijl er werd gewacht bij de inschrijftafel, goed zicht op de prachtige prijzentafel met de mooie ‘doorleefde’ Aesculaapbeker als centraal middelpunt. Iedereen kreeg een genummerde bal uitgereikt met de opdracht om daar de hele wedstrijd mee te spelen om vervolgens kans te maken op een leuke attentie.

Mijn vriend voor de dag was balletje 81. Op tee 6 begon voor mijn flight de wedstrijd. Terwijl ik de eerste vier holes toppend (maar gelukkig wel rechtuit) door de baan ging, waren mijn flightgenoten daarentegen aardig op dreef. Na 4 holes schreef mijn marker voor mij 5 punten, niet om over naar huis te schrijven. Vanaf hole 10 ging het gelukkig aanzienlijk beter en met een birdy op 18 had ik over de back nine 24 stableford punten bij elkaar geslagen. Maar het feest was nog niet over, er wachtte ons nog 5 holes. Met een par op 5 (met balletje 81!), de laatste hole van de ronde, noteerde mijn marker 14 punten wat het totaal op 38 stableford punten bracht. Na de nodige felicitaties, gaven mijn flightgenoten mij tips voor de speech en dan vooral dat ik hen niet moest vergeten te bedanken voor hun inspirerende inbreng.

Er bleken vijf spelers te zijn met 38 punten, maar de 24 stablefordpunten zijn doorslaggevend gebleken voor het winnen van de wedstrijd. Zonder anderen te kort te doen, viel op dat Anneke Lokhorst derde werd, een fantastische prestatie, na revalidatie haar eerste wedstrijd. En daar stond ik dan met beker, champagnekoeler en een fles met ‘goddelijk vocht’ ontzettend blij te zijn. Graag wil ik namens alle deelnemers de sponsors bedanken voor deze leuke en sfeervolle wedstrijd. De wedstrijdleiding voor de goede organisatie en tot slot het ‘tuig’ van de dag, Jenny Zaal, John Kops en Paul Loohuis voor het gezellige rondje. Met balletje 81 is het trouwens slecht afgelopen. Op hole 2 de volgende dag, verdween mijn vriend definitief uit mijn leven. Wie hem vindt in het rechterbos ter hoogte van het 150m paaltje, bewaar hem voor een wedstrijd, het zou zo maar jouw “lucky number” kunnen zijn.

Ria Mul-Dielis

Welkom nieuwe leden!

Namens alle leden van GC Houtrak heten wij de volgende nieuwe leden van harte welkom!

* Zack Meyers (jong volwassen lid)
* Simon Brown (proeflid)
* Denise Groot-van Seumeren (gewoon lid) 
* Alex Sacca (proeflid)
* Bradley Lang (proeflid)
* Jan Visser (gewoon lid)
* Noor Voorwalt (gewoon lid, terug van weggeweest)
* Jan Prent (proeflid)
* Marius van Vlaanderen (proeflid) is lid geworden
* Boudewijn Beijen (proeflid) is lid geworden

Wij wensen jullie een hele fijne en sportieve tijd toe bij Houtrak!

Arendsen de Wolff trofee 24 augustus

 

Geen grote wedstrijd, maar wel altijd gezellig met als spelvorm Mixed greensome. Winnaars werden dit jaar Thea Hammacher samen met (wedstrijdleider) Ruud van der Meer met een totaal van 39 stableford punten. Zij mogen Houtrak in oktober verdedigen in de landelijke finale. Succes!

Nieuws van Jeco


De jeugd is na de zomervakantie weer druk aan het golfen. Op 7 september spelen we de laatste poulewedstrijd van GolfSixes op onze baan tegen Sluispolder en De Kennemer. Op 9 september spelen onze GolfSixes spelers op Golf Bernardus tegen een Belgisch team. Dit is de prijs die zij hebben gewonnen met hun opgenomen vlog! Klik hier om dit filmpje te bekijken.

Op 14 en 21 september spelen we een uitwisselingswedstrijd met onze buren, De Amsterdamse. Dus al met al veel golfen en natuurlijk beginnen ook de lessen voor het najaar weer. De jeugd heeft er zin in!

Nieuws van de shop

 

Zaterdag 8 september kunt u gratis 30 minuten de nieuwe Titleist T.S. driver en fairwaywood uitproberen op de drivingrange van GC Houtrak. Dit gaat op afspraak tussen 11.00 - 17.00 uur. Mail naar houtrakgolfshop63@gmail.com of kom langs.

 

Zaterdag 22 september is er een unieke Scotty Cameron putter experience op GC Houtrak. Dit is ook kosteloos voor een half uur en op afspraak. Contact voor afspraak gaat ook via de shop. Graag tot ziens op beide dagen.